CV bild

Att ha en CV bild börjar bli väldigt vanligt av den enkla anledningen att en arbetsgivare har lättare att knyta an till dig om de får se hur du ser ut. I början var det ett sätt för att sticka ut med sitt CV med nu har det blivit så pass vanligt så man riskerar att bli bortsorterad snabbt ur CV högen hos företaget om man inte har en bild på sig själv i sitt CV eller personliga brev.

Hur bör du tänka när du väljer CV bild?

En bra CV bild är en bild som är formell och kamerans fokus ligger på överkroppen och ditt ansikte.
cv-bild
BILD 1: Är för långt ifrån.
BILD 2: Är mer korrekt då ansiktet framträder mycket tydligare på ditt CV.

Tänk på att formatet på bilden inte kommer vara större än 7×10 cm i ditt CV så risken med en bild som anges i exempel 1 är att bilden framstår som otydlig och man kan ha svårt att se konturer eftersom att bilden är för långt ifrån objektet.
Bild 2 har korrekt fokus på personens ansikte + överkropp, du kommer synas tydligt även i det lilla bildformatet i ditt CV.

Kamerainställningar

Du kan enkelt ta en bra CV bild hemma utan några större besvärligheter, det du bör tänka på då är att bilden blir ljus så att du framträder tydligt.

Använd kamerans blixt eller tänd lampan i rummet och rikta den mot ditt ansikte om du behöver extra ljus. Kortet bör du ta på cirka 2-3 meters avstånd, zooma in så att ansiktet täcker den mesta delen av bilden och ta kortet. Om du vill kan du sitta lite snedvriden som du gör när du tar ett kort för en ID-handling så att ansiktets profil framgår lite tydligare, det är en smaksak.

Många fotobutiker kan hjälpa dig ta en professionell CV bild om du vill vara säker på att bilden blir så bra som det bara går.

Klädsel

Du vill klä dig för att ge det intrycket som förväntas av dig

Klädseln i din CV bild bör även den vara formell, här varierar det givetvis lite beroende på vilket jobb du skall söka. För ett kontorsjobb bör du klä dig i skjorta medans för ett hantverkarjobb så räcker det med att du har en hel och ren tröja på dig. Med andra ord så gäller samma regler som vid jobbintervjun när det kommer till klädsel, du vill klä dig för att ge det intrycket som förväntas av dig, är ett bra tankesätt att gå efter.

Var ska man placera bilden?

Bilden bör placeras högt upp i dokumentet, antingen i högra hörnet eller i vänstra hörnet av ditt cv. Det är den mest logiska placeringen och ger läsaren en bild av hur du ser ut innan han eller hon börjar läsa texten i ditt cv. Se nedan för korrekt placering av cv bild.

cv bild placering