Första CV:t någonsin skrivet

da vinciDet första CV:t någonsin skrivet tros ha författats av den store Leonardo da Vinci år 1482.
Leonardo var 30 år när detta skedde och han behövde helt enkelt få ett jobb för att kunna försörja sig, sin ansökan skickade han till dåvarande styrande person i Milano som hette Ludovico il Moro. Du hittar ansökan i sin helhet nedanför, det är dock en amerikansk sajt som heter theladders.com som sysslar med rekrytering som ska ha all ära för att de lyckats hitta på även detta mästerverk av Leonardo da Vinci. Nedan för bilden hittar ni en ungefärlig översättning så att ni kan få en någorlunda bra uppfattning om hur mästaren själv valde att formulera sig när han sökte jobb back in the days. Till höger ser du ett självporträtt gjort av Da Vinci själv när han var runt 30 år.

Bild på Da Vinci’s CV

Da Vinci's CV

Da Vinci’s CV

Da Vinci’s CV översatt till Svenska

Här nedanför har vi översatt CV:t till Svenska, som du ser så använder han ett väldigt formellt och gammaldags språk. Inget man direkt skulle använda sig utav i ett CV idag men någon ide kan man alltid snappa upp som man kan använda i sitt eget CV.

————-Start————-

Mest hedervärda herre, Nu när ni noggrant övervägt exemplaren från alla de som kallar sig själva skickliga skapare av krigsinstrument, och nu när uppfinningen och användningen av nämnda instrument inte skiljer sig från de som redan används: jag söker nu, utan fördom mot någon annan, att presentera mig själv för ers skicklighet, visa min herre min hemlighet, och sedan erbjuda dem till ditt högsta nöje och godkännande att arbeta med effekt vid opportuna tillfällen på de saker som, till del, kommer att noteras i korthet nedan.

1. Jag har en typ av extremt lättviktiga och starka broar, anpassade för att vara lättburna, och med dem kan du följa, och när som helst fly från, fienden; och andra, säkra broar, oförstörbara av eld och strid, enkla och bekväma att lyfta och placera. Har även metoder för att bränna och förstöra de som tillhör fienden.

2. Jag vet hur man, när en plats belägrats, kan få ut vattnet ur diken, och skapa oändliga varianter av broar, och täcka vägar och stigar, och andra maskiner till för dessa expeditioner.

3. Om det, på grund av vallarnas höjder eller platsens styrka och position, är omöjligt, att när en plats belägras undvika bombardering, så har jag metoderna för att förstöra varenda fästning av sten eller annat, även den grundad på sten, etcetera.

4. Återigen har jag flera typer av stenkastare; de flesta av dem bekväma och enkla att bära; och med dessa kan jag kasta småsten som nästan liknar en storm; och med deras rök kan jag fylla fienden med enorm skräck, till hans stora skada och förvirring.

5. Och om striden skulle vara till havs har jag olika slags maskiner som är effektiva både för anfall och för försvar; och skepp som skulle motstå attacker från de största vapen och pulver och dimmor.
6. Jag har färdmedel genom hemliga och slingriga gruvor, och metoder att utan ett knyst nå bestämda platser även om det kräver att man tar sig under ett dyke eller en flod.

7. Jag kommer att göra täckta stridsvagnar, säkra och omöjliga att attackera, som tar sig till fienderna med sitt artilleri och som då är omöjliga att förstöras oavsett deras arméers storlekar. Och bakom dessa skulle infantri följa, oskadade och utan hinder.

8. Om det behövs kommer jag göra större vapen, stenkastare, och lättare krigsmateriel av noggranna och användbara typer, och av den vanliga typen.

9. Då bombarderingen riskerar att misslyckas, skulle jag bidra med katapulter, mangonel, trabocchi, och andra maskiner av fantastisk förmåga, maskiner som inte vanligtvis används. Och i all korthet kan jag i alla fall bidra med flertalet om inte oändligt många maskiner för anfall och försvar.

10. Under fredstid tror jag att jag kan ge den perfekta belåtenheten, och jämföra mig med alla andra vad gäller arkitektur och komposition av byggnader, både offentliga och privata; och vad gäller att leda vatten från en plats till en annan.

11. Jag kan konstruera skulpturer i marmor, brons, eller lera, och jag kan också måla vadän som behövs, så väl som vem som helst i världen.

Återigen kan bronshästen tas i hand, vilket kommer bli den odödliga prakten och den oändliga äran som prinsen din far från lyckliga minnen, och från den illustra klanen Sforza.
Och om någon av sakerna ovan för någon ses som omöjligt eller orealistiskt, så är jag beredd att experimentera i din park, eller varän det passar ers Excellens – inför vilken jag berättar om mig själv med den högsta möjliga ödmjukheten, et cetera.

————- Slut ————-

Vad tycker ni om språket han använder och hans sätt att uttrycka sig på? Kommentera nedanför.

Kommentera artikeln

Din E-post kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade. *