Nya regler för att få arbetslöshetsersättning

Den första september 2013 nu i år kommer arbetsförmedlingens att göra reglerna för utbetalning av arbetslöshetsersättning hårdare. Det sker med hjälp av aktivitetsrapporter som skall lämnas in till arbetsförmedlingen varje månad, i rapporten ska det framgå vilka jobb som den arbetssökande har sökt den gångna månaden. Om man inte kan uppvisa att man har sökt jobb eller deltagit i arbetsförmedlingens aktiviteter såsom jobbsökarkurser kan man riskera att få sin a-kassa indragen.

Misskötsel av aktivitetsrapporter – Varningar

De första stegen är dock varningar som medför nedsättning av a-kassan, misskötsel kommer leda till avstängningar från a-kassan periodvis. Första varningen består endast av en varning och ingen åtgärd. Andra gången du blir varnad blir du avstängd från ersättning i 1 dag. Tredje gången du blir varnad blir du avstängd från ersättning i 5 dagar. Vid den fjärde varningen blir du avstängd i 10 dagar. Först vid den femte varningen förlorar du helt ersättning.

Det ovanstående gäller för dig som är arbetssökande, andra regler och varningar gäller för dig som förlänger tiden i arbetslöshet medvetet genom att säga nej till jobb eller till dig som orsakar din egen arbetslöshet även fast jobb har erbjudits till dig.

Den nya förordningen har tagits fram av arbetsmarknadsdepartementet och har SFS nr 2013:201, du kan läsa förordningen i PDF här, (2 sidor).

Analys av förordning 2013:201

Aktivitetsrapporterna kan vid en första titt verka lite väl hårda, granskar man innehållet och läser man arbetsförmedlingens kommentarer får man dock en annan uppfattning. Systemet är främst framtaget för att Arbetsförmedlingen ska få en bättra koll på jobb du söker för att de ska kunna hjälpa dig mer.

Det ska nämnas att varningssystemet innan du helt blir avstäng från a-kassan är omfattande, vid en första titt på förordningen kan det uppfattas som att rätten till a-kassa dras in bara för att man lämnar in aktivitetsrapporten någon vecka för sent. Så är alltså inte fallet, hela 4 varningar delas ut innan den 5 och sista varningen gör att du förlorar ersättning.

Det får anses logiskt att varningssystemet vid utebliven aktivitetsrapport skiljer sig mellan aktiva arbetssökande och personer som medvetet förlänger sin tid i arbetslöshet. De nya reglerna kan utestänga fler ”snyltare” vilket även kan ha varit anledningen till ändringen i förordningen från början av regeringen.

Läs också inlägget om arbetslöshet och ersättning.

Läs mer
http://www.dn.se/ekonomi/arbetslosa-kan-varnas-av-a-kassan/
Arbetsförmedlingens information om de nya reglerna

Kommentera artikeln

Din E-post kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade. *