Personligt brev

personligt brevDenna text behandlar i korthet syftet med det personliga brevet samt går igenom de mest generella tipsen som rekryterare brukar ge när det kommer till att skriva ett personligt brev.

Vid alla jobbansökningar ombeds du att skicka in ett personligt brev som ett komplement till ditt CV. Syftet med det personliga brevet är att du ska tala om för arbetsgivaren varför just du är bäst lämpad för den utannonserade tjänsten och bör bli kallad till en intervju. Detta innebär att du ska understryka varför dina kompetenser kommer att komma företaget till nytta men också varför du är intresserad av företaget och dess verksamhet.

Personligt brev tips


Vad som brukar vara det absolut första tipset när det gäller personliga brev är egentligen så självklart att vi knappt borde behöva nämna det här är: anpassa alltid ditt personliga brev specifikt utefter den tjänst du söker. En rekryterare kommer att sålla bort din ansökan direkt om de märker att ditt personliga brev av lathet är skrivet på ett allmänt vis så att du ska kunna skicka det till så många företag som möjligt. Om du inte visar att du är insatt i det specifika företagets verksamhet och förutsättningar kommer du heller inte att anses som den bäst lämpade kandidaten för jobbet. Detta gäller oavsett om du söker en tjänst som dagisfröken på ett lokalt dagis eller en chefsposition på någon av storbankerna. Därför: Läs på om företaget och om tjänsten och tala om varför just du på grund av företagets verksamhet och förutsättningar är den bäst lämpade kandidaten för jobbet!

Skillnad mellan personligt brev och CV

Viktigt att tänka på är att ditt personliga brev inte ska vara en utförligare version av ditt CV. Jobbannonser innehåller ofta nyckelord eller efterfrågade egenskaper. Se därför till att lyfta fram just de egenskaperna som efterfrågas i jobbannonsen också i ditt personliga brev. Detta är en strategi som kan bli allt för genomskinlig om det i annonsen efterfrågas en person som är pålitlig och innovativ och du använder dig av exakt samma ord i ditt personliga brev. Se därför till att byta ut orden till synonymer så som att du är nytänkande och tillförlitlig. Hemsidan www.synonymer.se är din vän i dessa lägen.

När du beskriver dina egenskaper som stämmer överens med nyckelorden i jobbannonsen, tänk då också på att du med fördel kan ge exempel på konkreta situationer från tidigare arbetslivserfarenheter eller studier. Berätta om när dina egenskaper kommit till användning och hur de bidragit till att förbättra någonting. Vad vi menar här är att du bör lyfta fram hur du tidigare har använt dina egenskaper för att skapa positiva resultat då just din förmåga och ditt sätt att skapa resultat är vad arbetsgivare tittar efter. Återigen, detta gäller oavsett om du söker en tjänst som dagisfröken på ett lokalt dagis eller en chefsposition på någon av storbankerna. Vad som anses som resultat beror av verksamheten. För en dagisfröken kan ett resultat vara att man bidragit till lugnare fruktstunder genom att man tagit initiativet till att högläsa böcker av Astrid Lindgren medan ett resultat för en avdelningschef för en bank avser mer finansiella resultat.

Slutligen vill vi poängtera att:

Ditt personliga brev ska inte vara längre än en sida. Har du mer text än en sida kommer en rekryterare uppfatta ditt personliga brev som långrandigt jämfört med de andra ibland hundratals brev de snabbläser igenom i dagens rekryteringsprocesser.

Be alltid någon annan kontrolläsa ditt personliga brev för att undvika språkliga fel och slarvfel som kommer att dra ner intrycket av ett annars välskrivet personligt brev.

För mer ingående tips och för specifika råd som är anpassade utefter den typer av tjänster som du söker skicka in ditt personliga brev för granskning till oss. Denna tjänst är i nuläget gratis och du har således inget att förlora på detta. Läs mer om vår granskning av personliga brev här.

Läs även artikeln om du ska strukturera ditt CV.