Söka jobb tips

sök jobb tipsAtt söka jobb kan vara väldigt påfrestande, ska man skriva ett inriktat CV till varje ny ansökan som man gör tar det väldigt lång tid. Man får räkna med att lägga 2-3 timmar på varje ansökan om man vill skriva ett riktat CV och personligt brev som verkligen tilltalar företaget man söker tjänsten hos.

Spontanansökningar

Skickar du iväg spontanansökningar behöver de inte vara lika inriktade men samtidigt inte för generella. Ett tips är att ha ett par ställen i ditt CV och personliga brev där du nämner företagets namn som du kan byta ut till det företag och dess namn som du skickar in spontanansökningen till. Det kan exempelvis se ut såhär:

Jag passar speciellt bra hos er på (ICA)(i Göteborg) med tanke på min tidigare erfarenhet av att sitta i kassan på matbutik hos en utav de mest besökta matbutikerna i Stockholm.”

Där ”ICA” är det namn du kan byta ut, samma med ”i Göteborg”.
På det här sättet blir din ansökan lite mer anpassad efter just det företaget du söker hos och dina chanser att få komma på intervju ökar.

Du bör varva spontanansökningar med inriktade ansökningar för att uppnå maximal effektivitet.

Företag att skicka in spontanansökningar till

Det bästa sättet att hitta företag som kan vara intressanta för dig att söka jobb hos är att söka på internet efter ord eller facktermer som är relevanta för den branschen. På det här viset hittar du garanterat företag i din region som är av intresse och som det kan vara värt att skicka in en spontanansökan till.

Hur många jobb ska man söka?
Det är en tidsfråga som avgörs av lite olika faktorer. Om du är arbetslös och i vilket fall endast går hemma utan sysselsättning så bör du lägga 8 timmar per dag på att söka jobb. Det låter väldigt mycket men det är det som krävs för att på så snabb tid som möjligt ha en chans till att få ett jobb. Med 8 timmar om dagen kan du skicka iväg 3 st inriktade jobbansökningar och 6 st spontanansökningar om det vill sig väl, hinner du med mer än så är det väldigt bra.

När du anser att du har sökt de flesta jobb i den region där du bor bör du sträcka dig till grannregioner eller till storstäderna för att fortsätta ditt sökande.

Hitta jobb att söka

Vill du hitta jobb som utannonseras och som du kan söka så ska du vända dig till de största rekryteringsföretagen och deras söktjänster. Du hittar några av dessa nedan.

Careerbuilder.se
Monster.se
Arbetsförmedlingen.se
Jobbsafari.se

De flesta av dessa jobbsöks sajter har notifieringar via e-post, vilket betyder att du kan få uppdateringar om nya jobb som intresserar dig så fort de blir utannonserade. På det viset kan du leta efter jobb passivt och lägga mödan på att skriva en bra ansökan istället.

Söka enkla jobb

Här listar vi ett par jobb som alltid har visat sig vara enklare än andra branscher att få jobb inom. De här jobben kan med fördel sökas av personer som inte har någon efter gymnasial utbildning.

– Telefonförsäljare.
– Fältsäljare.
– Butikspersonal.
– Kassabiträde.
– Cafépersonal.
– Bud.
– Städare.

Yrkeskompassen – Framtidsutsikter

yrkeskompassDet kan vara klokt att analysera om vilka branscher som kommer vara populära inom de närmsta åren, framför allt om du har funderingar på att utbilda dig genom att läsa en kurs eller ett program. Det är då klokt att utbilda sig inom något där det finns goda framtidsutsikter. För att få reda på var dessa framtidsjobb finns så kan du använda dig utav arbetsförmedlingens tjänst yrkeskompassen som visar hur framtidsutsikterna ser ut inom vissa branscher med hjälp av en barometer samt med tillhörande analys och tips på vad som krävs för att få jobb inom den branschen, ett komplett verktyg med andra ord som du bör använda dig utav innan du avgör din framtid. Den kan givetvis också med fördel användas av dig som redan har jobb men som vill byta bransch.

Yrkeskompassen analyserar utsikterna till jobb efter 1 år upp till 10 år.

Läs gärna också dessa inlägg:
Registrera CV – Hur du går tillväga för att registrera ett CV på internet och varför du bör göra det.
CV online – Om att ha sitt CV på internet hos olika bemanningsföretag.