Sverige är sämst i norden när det kommer till sysselsättning för personer under 25 år

Den senaste veckan har vi kollat på och jämfört arbetslösheten för personer under 25 år i de nordiska länderna: Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island. Resultatet är negativt för Sveriges del.

Som du kan se i linjediagrammet nedanför så har Sverige började Sverige halka efter strax efter år 1990 för att toppa 1993 strax efter det kan man se positiva tendenser som resulterade att arbetsmarknaden för personer under 25 år hade återhämtat sig till mer normala nivåer till millenniumskiftet. Strax efter det steg arbetslösheten dock väldigt starkt och den har i stort sett inte slutat stiga sedan det och vid årsskiftet 2013/2014 så låg arbetslösheten för personer under 25 år i Sverige strax under 149 000 arbetslösa.

Här är listan med det land med mest arbetslöshet vid årsskiftet 2013/2014 i toppen

1. Sverige – 149 000*
2. Finland – 65 000*
3. Danmark – 57 000*
4. Norge – 35 000*
5. Island – 3000*
* (arbetslösa under 25 år.)

Det land som ligger närmast Sverige för den perioden är Finland med sina 65 000 arbetslösa. Det skiljer alltså cirka 84 000 mellan Sverige och nästa land i diagrammet, det är en väldigt stor skillnad, men då ska man komma ihåg att Sverige har störst befolkning i Norden med sina 9,4 miljoner invånare. Därför har vi också kollat på procenten av antalet arbetslösa utifrån befolkningsmängden i det landet, för att skapa en bättre förutsättning för en rättvis jämföring mellan de nordiska länderna. Diagrammet för den jämförelsen ser ni här nedanför.

Listan om man istället jämför på den procentuella arbetslösheten ser ut som följer:

1. Sverige – 22,6%*
2. Finland – 19,4%*
3. Danmark – 12,9%*
4. Island – 9,7%*
5. Norge – 9,2%*
* (arbetslösa under 25 år.)

Fortfarande Sverige i topp, dock inte lite överlägset som i diagrammet innan. Vad är då orsakerna till att Sverige är sämst i Norden när det kommer till att erbjuda arbeta till unga personer under 25 år?

Ja det kan man fråga sig, men givetvis har alla länder egna förutsättningar för att skapa jobbmöjligheter vissa har naturresurser som kan nyttjas medan andra måste förlita sig på att skapa bra förutsättningar för företag och industrier som i sin tur kan erbjuda arbetsmöjligheter. Detta är givetvis en politiskt fråga och det politiska partiet som styr landet i fråga kan påverka detta genom att skapa exempelvis ett bra företagsklimat med fördelar för de som väljer att anställa personer under 25 år. Detta medför dock att denna grupp blir prioriterad över en annan och arbetslösheten kommer då endast att flyttas över till den nya kategorin vilket inte är en bra lösning, därför måste det helt enkelt till nya jobb som inte fanns förut och det är det som är komplicerat eftersom att man inte kan trolla fram nya företag och det är därför klyftorna mellan länderna finns som vi ser i diagrammet och bevisligen så har Sverige varit sämst på detta under de sista 10 åren.

Vad innebär då detta för dig som är under 25 år och söker jobb i Sverige?

Först och främst så innebär det att du konkurrerar mot fler personer för de jobben som du söker, du måste alltså se till att du kan erbjuda någonting som ingen annan kan och du måste se till att ditt CV är så pass starkt så att det blir valt ur den stora CV-högen som arbetsgivaren eller rekryteraren har framför sig. Detta är givetvis det som är svårt och det är svårt att veta vad man har för brister i sitt Cv som gör att man blir bortsorterad, vi kan dock hjälpa dig med detta genom att använda vår CV-gransknings tjänst som du hittar här ladda upp cv så kan du få reda på vad det är som gör att din jobbansökan inte riktigt når ända fram, ta sedan den feedback du får i beaktande när du skapar ditt nya CV.

Det innebär också att du måste vara beredd på att söka jobb över ett större geografiskt område och var du vill bo kanske inte alltid är där det finns jobb så många gånger måste man vara beredd att flytta på sig om man väl får ett jobb i en annan stad där jobbmöjligheterna är större. I Sverige finns det störst chans att få jobb i storstäderna såsom Stockholm, Göteborg och Malmö så ett bra tips för dig som har varit arbetslös en längre tid och inte haft någon framgång med dina jobbansökningar är att söka dig till någon av dessa städer. Detta i sig skapar dock ett nytt problem som i det här fallet blir att en bostadsbrist uppstår eftersom inflyttningen till dessa städer är så stor men det är en helt annan sak, huvudsaken är att man får jobb, bostad brukar alltid lösa sig efter ett tag.

Varför tror du att arbetslösheten är större i Sverige rent procentuellt jämfört med de nordiska länderna? Skriv din teori i fältet nedanför.

Kommentera artikeln

Din E-post kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade. *